Skip to content
Inici » Entrades » Opinió » Trellat vs Alienació

Trellat vs Alienació

Dos persones estirant d'una corda

Exercicis antonímics per a animar el confinament del virus ab corona

“No faces mai de la teua ignorància un argument”

Trellat –un grup que té opinió i vol fer-la pública– naix a la llum del món virtual, en un dia 1 de maig, Festa del Treball, dels treballadors i treballadores, d’aquelles persones l’esforç de les quals fa possible que els diferents productes i servicis que necessita la humanitat arriben a les nostres mans. Glòria i honor, per tant, al món del treball, i glòria i honor al món de la renovació del pensament, del rigor investigador i del desig d’un futur més just, més clar i més valencià que representa el grup Trellat.org.

Quan governava Joan Lerma –ja fa una pila d’anys– va dir que els problemes lingüístics valencians estaven resolts, que érem un país invertebrat pero que tot estava molt bé. Tots els que governen diuen sempre lo mateix, pero és mentira: ELS PROBLEMES SOCIOLINGÜÍSTICS VALENCIANS NO S’HAN RESOLT ENCARA. No ho ha sabut fer ni l’AVL que cobra milionades per a fer-ho. 

Els valencians hem aprés, o mos han ensenyat, que ‘trellat’ és la paraula valenciana sinònima del ‘seny’, que és el mot que usa la modalitat lingüística catalana. I sí, ho és; pero també té, o conté, més significats. Les paraules s’entenen, o potser s’entenen millor, si es posen al costat dels seus antònims. I això farem ací, per si l’antonímia mos pot ajudar a aprofundir en uns conceptes fonamentals. 

Els que, durant molt de temps, hem anat acumulant paraules que mos ajudaren a entendre millor la societat que mos envolta, hem comprés –entre conceptes clàssics, i alguns de nous– que tots els mals de la societat valenciana no es devien –com mos havien ensenyat en altes instàncies culturals i acadèmiques– al fet que existiren unes persones anomenades, molt despectivament, ‘blaveros’ que eren uns fatxes, secessionistes lingüístics que volien tallar la llengua i dur-mos per camins luctuosos cap al desatre absolut, sinó que la causa dels problemes sòciolingüístics valencians venien de l’ altre costat: el dels acusadors. 

L’Alienació Elitista: els acusadors, són aquelles persones que, conscientment o inconscientment, van acceptar postulats aliens per a ‘definir la llengua valenciana’, o, potser estiga millor expressat, per a ‘fer-la desaparéixer’, i acusen als que la defenen i la volen mantindre –el nom, les formes pròpies i la pròpia idiosincràcia– de ser traïdors, malvats, etc. El món al revés (Veritat que no cal dir que ‘propi’, ‘pròpia’ són antònims d’álié’, ‘aliena’?) Els valencians i valencianes tenim, o patim, una realitat sòciolingüística molt complexa, si és que la realitat existix, si és que, més allà de les percepcions, hi ha una realitat, volem dir. 

Trellat és un antònim d’alienació, i aprofitem hui per a reivindicar la paraula tan nostra, tan valenciana. Pero, encara més: antònim d’alienació és també el mot ‘normalitat’. I aprofitem per a preguntar, i potser per a aclarir: La anormalitat en qué ha vixcut, i viu, la societat valenciana pels problemes sòciolingüístics, a qui s’ha d’atribuir? Sense cap de dubte, a l’estat d’alienació que van crear, des dels seus llocs de privilegi, els, i les, de l’Alienació Elitista; d’on es pot concloure que l’estat d’anormalitat que ha patit la societat valenciana, per motiu de la llengua pròpia, és clarament atribuïble als sabuts, i les sabudes, englobats en els cenacles de l’Alienació Elitista, i no, als militants, i les militants, valencianistes que defenien, i defenen, lo seu –lo nostre, lo valencià–, sense més recompensa que el noble sentiment de defendre l’autoestima pròpia. 

I mentre ‘alienar’ és “Acte pel qual una persona transmet a una altra o a altres el domini o un altre dret sobre una cosa”, un antònim seu és ‘mantindre’. Si parlem de la nostra llengua, a quina paraula els porta a vostés el sintagma “El domini lingüístic…”? segur que no els ha eixit la paraula ‘valencià’, segur. Vostés usen normalment –mantenen– el nom Llengua Valenciana? O s’avergonyixen d’usar-lo? (Preguntat especialment dedicat als alumnes dels diversos Departaments de Catalana de les universitats valencianes). L’Alienació Elitista –i tots els seus instruments oficials, mediàtics, etc– s’ha encarregat que desaparega el Segle d’Or Valencià i el nom que li va donar a la llengua. L’Alienació Elitista manté el nom Llengua Valenciana? No. Podem tindre un codi ISO per a mantindre el nom de la llengua valenciana? No. Tenim una Acadèmia de la Llengua Valenciana? No. Els alienats valencians, seguint directrius alienes, s’oponen. I, de moment, són majoria, feliços i ben situats en el seu autoodi. 

I acabem. Explicar-ho millor necessita més espai i més temps, i ho farem més avant. Ací només usarem, per a acabar, l’antònim definitiu: TRELLAT↔ INSENSATEA, el millor adjectiu que els podem posar als, i les, membres militants de la nefasta Alienació Elitista: insensats. 

TRELLAT, en canvi, és: Consens, convergència, germanor, positivisme, autoestima, i futur… i el defendrem “a tota ultrança” i amb alegria, amb molta alegria, perque sabem que el futur és nostre.


Emili Gómez
Llicenciat en pedagogia. Mestre de pàrvuls

Amunt