Skip to content
Inici » Entrades » Llengua » Rèplica a una manifestació hipòcrita

Rèplica a una manifestació hipòcrita

Cares hipòcrites

L’associació valencianista TRELLAT.org vol donar rèplica al text “Tal dia com hui del 1990 va entrar en vigor a Canal 9 una llista de paraules prohibides per considerar-se «massa catalanistes»” publicat per Nosaltreslaveu.cat el 18 d’agost de 2021.

En relació al tema referit, manifestem que:

  • Canal 9 no prohibí res. La llista tenia per finalitat donar prioritat a les formes valencianes que uns pocs (talibans sense bata) pretenien substituir per formes alienes. Açò es feu, s’ha de recordar una i mil vegades, en compliment del desig d’una immensa majoria dels valencians i de les lleis que democràticament nos hem donat —Estatut, Constitució i tots els convenis internacionals de protecció de les cultures i llengües minoritàries—, que protegixen la diversitat de les llengües i cultures front a l’assimilació, la persecució de les diferències i la destrucció.
  • Lamentem que alguns, molt zelosos en la defensa de la llibertat d’expressió, només s’escaroten quan les recomanacions no són del seu interés, i en canvi no diuen ni pruna quan les consignes que retallen llibertats els convenen, com els obligats criteris de 2016 de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, al quals Nosaltreslaveu.cat segurament no dedicarà un Efemèrides el pròxim 23 de novembre.

Compartim alguns enllaços d’interés, que tracten sobre la necessitat de fomentar un model de llengua pròxim als parlants, com a acció imprescindible per al futur del valencià, i l’oposició ad esta idea per part de sectors més partidaris de la convergència cap a la parla catalana: