Skip to content
Inici » Publicacions » Més publicacions » Informe de la RACV sobre el topònim ‘Valéncia’

Informe de la RACV sobre el topònim ‘Valéncia’

Senyal Valéncia verda, dos accents
Publicat originalment en la pàgina web de la Secció de Llengua de la RACV: www.llenguavalenciana.com

Informe tècnic emés per la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV al Ple de l’Ajuntament de Valéncia, de data 3 de maig de 2016, en el qual s’aborda la qüestió de l’accentuació del topònim Valéncia des d’un punt de vista filològic.

L’informe demostra que la pronunciació de la e del topònim com a tancada és general en tot el territori valencià, i fa un recorregut pels principals gramàtics i estudiosos dels segles XIX i XX que, a l’hora de tractar la qüestió, aixina ho constaten.

De la mateixa forma, l’informe aborda la qüestió des de l’etimologia del topònim, acreditant que l’evolució fonètica del topònim llatí Valentia a l’actual Valéncia sempre ha mantingut la e com a tancada.

Atenent a lo descrit en l’informe, la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV recomana al Ple de l’Ajuntament de Valéncia l’adopció de la forma Valéncia, en accent tancat sobre la e, per ser l’única forma que respecta la tradició històrica i fonètica dels valenciaparlants en general i dels habitants del municipi en particular, i per tant, “és l’única que s’ajusta als criteris de l’art. 1.1 del Decret 58/1992, de 13 d’abril, del Govern Valencià que regula el procediment per a l’alteració del nom dels municipis”, el qual exigix expressament que “la nova denominació del municipi s’haurà d’adequar a la seua tradició històrica i llingüística“.


L’informe complet pot consultar-se ací: Informe de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV sobre el topòmim “Valéncia”
Amunt