Skip to content
Inici » Publicacions » Més publicacions » ¿Com convé escriure el nom del cap i casal?

¿Com convé escriure el nom del cap i casal?

Senyal Valéncia blava, dos accents
Publicat originalment en el portal Academia.edu per Abelard Saragossà*

L’any 1995, el professor Abelard Saragossà presentà en unes jornades sobre onomàstica un treball a on defenia que la grafia del nom del cap i casal hauria de ser Valéncia (accent agut), com correspon a la pronunciació (e tancada). En el 2006, remetia un informe al respecte a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per a que la dita institució el tinguera en consideració a l’hora de prendre una decisió sobre eixa grafia.

Ni tots els arguments científics ni totes les raons objectives (i hem compartit els treballs en el mateix sentit del també membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Jordi Colomina i de la RACV) serviren per a res, vist que l’entitat normativa acabà dictaminant que hem d’escriure i vore escritValència (e oberta) al mateix temps que diem i llegimValéncia (e tancada). El resultat de la decisió el comprovem cada volta que un vídeo institucional (Diputació, EMT…) diu i rediu València, marcant una e ben oberta. Queda per saber si eixe era, en realitat, l’objectiu inconfessable d’una part dels qui prengueren la decisió. En qualsevol cas, com diem, el resultat està a la vista, i era llògic esperar que seria eixe.

A continuació, vos oferim tant el primer treball de Saragossà sobre el topònim (retocat en el 2009) com l’informe del 2006 per a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, units en un document en el portal Academia.edu: ¿Com convé escriure el nom del cap i casal (València o Valéncia)?


*Universitat de Valéncia i Acadèmia Valenciana de la Llengua
El document complet pot consultar-se ací: ¿Com convé escriure el nom del cap i casal (València o Valéncia)?
Amunt